6. maaliskuuta 2007

Xurros

Tämän päivän kirjoitus omistetaan Xurros-nimisille herkuille. Espanjaksi niitä kutsutaan nimellä churros, ja lausutaan siis molemmissa tapauksissa samalla tavalla, suhuässää alkukonsonanttina käyttäen.

Muuten onkin sitten hieman vaikea hahmottaa tätä sanan vääntämista suomeksi: syön xurrokseja?xurroja?xurrosseja? no oli miten oli, pääasia, että syöt -ovat oikein hyviä.

Kyseessä on siis etusormenmallinen, tähdenmuotoisen taikinapuristimen läpi pursotettu munkkitaikinailoittelu, joka nautitaan hyvien ystävien seurassa.

Oleellisin osa kunnollista
xurros-nautint
oa on kaakao, johon taikinatikkuja dipataan. Heti alkuun voi todeta, että suomalaiset eivät ole kaakaota nähneetkään enne kuin ovat tätä testanneet. Juomalla, jos sitä edes siksi voi nimittää, ei ole mitään tekemistä maito-ja-vähän-kaakaopulveria yhdistelmän kanssa. Tämä on puuroa, parhaimmillaan paksumpaa kuin pirtelö, höyryävän kuumaa suklaakastiketta kahvikupissa, joka ei kuitenkaan ole äklämakeaa, vaan juuri sopivan juotavaa myös kaikille ei-niin-suklaapakkomielteisille.

Lyhykäisyydessään ilmiö on siis tällä selitetty. Xurroja voi nauttia kahviloissa syys-talvikaudella. Yleensä kahviloiden ikkunaan ilmestyy syksystä erikseen ilmoitusläpyskä, jossa vakuutetaan, että sisällä aukeaa tällainen taivas. Jäätelökoppeihin rinnastettavat xurrovaunut puistojen laidoilla ovat myös käypä keino hankkia kyseisiä ilmiöitä.

Usein taikinantuoksu tavoittaa
pahaa
aavistamattoman ohikulkijan ennen kuin hän ehtii aktivoida pidättäytymismekanismejaan ja huomaa pian kävelevänsä lämmin paperitötterö kädessään sen uumenissa suoraan upporasvasta poimittuja, juuri sokeroituja, rapean kullanruskeita hyvänmielentuojia.

Suklaakastikkeeseen rinnastettavaa juomaa voi valmistaa itsenäisesti kaupasta saatavalla jauheella. Maitokuppi mikroon, jonka lämmettyä omantunnon mukaan ruskeaa pulveria sekaan.

Tepsii todistetusti koti-ikävään, sydänsuruihin, kieliongelmiin, opiskelumotivaation puutteeseen, rahapulaan, siivousurakan aloittamishaluttomuuteen, yleiseen turhautumiseen, hormonaalisiin epävakaisuuksiin, yksinäisyydentunteeseen sekä suklaanhimoon.

Tutkimukset ovat yhä kesken laihduttamisen osalta.

Varoituksena sanottakoon, että loppuu xurrosit loppuvat aina kesken.






(Kiitokset kuvissa varta vasten poseeranneille Lucalle, Twinchylle ja Alballe)

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tere!

Mikä tuon tytön, joka on kahessa kuvassa ja jolla on tummat lyhyet hiuksen, oikea nimi on? Ja onko se ollu Lillessa vaihdossa? Näyttää ihan samalta ku yks möyhytyttö siellä. Italiasta..

T: Teija

maiJa kirjoitti...

hei Teitsuli.
se on Twinchy tai jotain sinne päin. Siis äännetään samalla lailla kuin se Peter Panin keijukainen englanniksi.
Ja kyllä, nimi on myös täällä olevien Italialaisten mielestä hieman erikoinen. Sen sisaruksista löytyy muistaakseni muitakin satuhahmoja.
Tuosta Erasmuselämästä ennen Barcelonaa en osaa sanoa mitään, mutta käsittääkseni ei ainakaan ranskaa puhu.
Sitäpaitsi yleensä Barcelonaan tulevat tulevat suoraan tänne, eivät minkään lakkoilevan Lillen kautta =P

Besitos!
maiJa

Anonyymi kirjoitti...

Selevä! Pitäkää tunkkinne!