11. lokakuuta 2006

Kaikkea pitää kokeilla kerran..

Sarja jatkuu osalla "Goottikielen nominatiivien taivuttelutunti katalaaniksi".
Hehee, löysin sen kaipaamani (pakko myöntää, että olen siitä tännekin muutaman kerran kirjoitellut) indoeurooppalaisen lingvistiikan tunnin. Itsepähän kerjäsin. Eli siis taivutettiin melkoisen historiallisen kielen sanoja sijassa ja luvussa. Itse tunti oli oikein viihdyttävä. Ope oli nuori ja pirteä neito, muut 7 opiskelijaa pääosin klassisen filologian lukijoita (ja tässä vaiheessa olis tietenkin pitänyt hälytyskellot soida, mutta kun ei niin ei), eli taisivat myös mm. kreikan alkeet. No minä osaan kyllä muutamaa germaanista kieltä ja taivuteltuakin on tullut, eli olin ihan mukana, mutta meinasin ruveta nauramaan sille tilanteeelle johon itseni olin työntänyt. Siis mennä nyt tuollaiselle luennolle.. Tuskin jatkan tätä kyseistä opintopolkua, protogermaaninen filologia kun ei ole koskaan ollut aivan niitä ykköskiinnostuksenkohteita.

(Tässä kuva niistä ihmistorneista jos joku ei jaksanut käydä katsomassa videota. Ylimpänä oleva pikkutyttö on mun arvion mukaan seitsenvuotias. Olen VARMA, että olisin harrastanut pienenä tätä lajia jos oltaisiin espanjalainen perhe, tuollainen marakatteilu oli just mun juttu ala-asteiässä. Ja olen varma, ettei äiti olisi antanut.. (tarkoitus ei ole järkyttää, mutta viime vuonna yksi ylimpään kerrokseen kiipeävä tyttö kuoli pudottuaan.. siitä lähtien on noille pienimille otettu kypärät käyttöön))

Aerobic combo oli myös aika hykerryttävä kokemus. Ensinnäkin, jumppasaliin mennään lasiovista, toisin sanoen kaikki uima-altaille, sulkapallokentille, kuntosalille ja niin edelleen kävelevät voivat vapaasti katsella, että ketkäs siellä nyt tänään jumppaavat ja miten. Toiseksikin, tunti oli katalaania, tädillä oli Madonna-mikki ja meitä oli huikeat viisi henkeä (ja mikäli minusta on kiinni, ensi viikolla vain neljä.) Madonna-mikki teki tädin äänestä mössöä ja energinen päällepauhaava musiikki teki tästä liikkuvasta kuulunymmärtämisharjoituksesta tietysti vieläkin vaikeampaa. Eli, ensin tehtiin aina sivulle-viereen askelta, jonka aikana täti selitti mitä seuraavaksi tehdään. Sitten täti sanoi "ja lähtee!", ja minä menin aina eri suuntaan, koska en ollut ymmärtänyt ohjeistusta, en sitten yhtään. Täti katsoi joskus aina vähän pitkään, minä yritin näyttää sporttiselta kaikesta huolimatta.
Kolme sanaa tajusin: "uuvee" eli v-askel , "mambo" eli mambo, ja "genou" eli polvi, joka on siis sama ranskaksi.

MUTTA mulla oli sentään Portugal-paitani päällä, joten kaikki kömpelyys meni naapurimaan piikkiin. hehee.

Tekee hyvää asua aina välillä vähän ulkomailla, niin ei tule otettua itseä liian vakavasti.
Helpompi nauraa itselle, muuten alkaisi itkeä.

Ainiin, kiitos kysymästä, katalaanin suullinen koe oli oikein mukava ja meni hyvin. Ensin piti kertoa opelle yhdestä valokuvasta, sitten dialogiosuudessa järjestime parini kanssa illallisen koko katalaanin ryhmälle ja lopussa kertoilin opinnoistani ja siitä mikä on samaa ja mikä eriä kurseillani Suomessa ja täällä. Kokeen jälkeen oli kumma olo kun koitimme puhua siitä miten koe meni ja yhtäkkiä päähän tulivatkin vain katalaaninsanat espanjan sijaan, vaikka emme edes osaa sitä kieltä. Ota näistä ihmisaivoistakin nyt sitten selvää.

Loppuun vielä goottikielen taivutus sanalle temptació, eli houkutus

FRAISTUBNI (nom, gen, dat, akk. ensin yksikössä, alla monikossa)
fraistubni-fraistubnjos-fraistubnjai-fraistubnja
fraistubnjos-fraistubnjo-fraistubnjom-fraistubnjos

adéu, passe-ho bé
Mulla loppui hommat tältä viikolta: nyt vaan tanssimaan ja rentoutumaan.

ps.Kuvat on mun huoneesta, pitää vielä ikuistaa pahvista taittelemani pöytä, jota ei tässä oo vielä olemassa. Ekassa kuvassa näkyy kuitenkin uusi 50Eukan kirjoituspöytäni.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

A-uutinen: eilen ratsastustunnilla lähimetsikössä pärähti käyntiin traktorinmoottori tosiryminällä. 2 hevosista pillastui kiitolaukkaan. Karla putosi maahan heti, mutta Anna roikkui satulan syrjässä sormiensa ja vasemman pohkeensa varassa yhden maneesikierroksen verran KOVASSA VAUHDISSA kuin John Wayne 60-luvun lännenelokuvassa. Kylmää kyytiä äidinkin katsella. Hevonen rauhoittui lopulta saamatta Annaa selästään! Tyttö oli tietty säikähtänyt, mutta veti tunnin pokkana loppuun asti raveineen sun muineen ja purskahti post-traumaattiseen itkuun vasta hypätessään kaulaani tunnin jälkeen harjattuaan hevosen ensin tallissa. Tänään hän oli jo tilanteesta ylpeä (ja ansaitusti).

L-uutinen: Lauri sai fammulta synttärilahjaksi elektronisen hyrrän, jolla voi kilpailla mm. kuinka nopeasti saa hyrrän pyörimään tai kuinka monta kierrosta saa sen tekemään. Hyrrä rekisteröi kaiken ja näyttää numerot näytöllään. Yksi hyrrän funktioista on "ennustukset". Kun siltä kysyy yes/no kysymyksen, se antaa vastaukseksi jonkin kommentin. Lauri nauroi silmät kyynelissä kysyessään ruoan jälkeen "saadaanko tänään hyvää jälkkäriä?" kun hyrrä vastasi "The worst is over."

Anonyymi kirjoitti...

Niin, ja unohdin varsinaisen äskisen kommentin kirvoittaneen jutun: olen kokenut täsmälleen saman kuin sinä vieraskielisiä urheiluharrastuksia aloitellessani. Aikoinaan Englannissa kävin joogassa, joka osoittautui aika vaikeaksi kun en siinä vaiheessa tiennyt mitä esim. "concentrate on your spine and relax your thighs" -tyyppinen raukealla äänellä annettu ohje tarkoitti. Yritin vaivihkaa kurkkia lattialla röhnöttävien vierustoverien tekemisiä, mutta eihän se syvä konsentraatio päällepäin näkynyt. Jopa ruotsiksi oli tanssillinen aerobic-steppi-combo mulle liikaa. Ohjeiden rekisteröinti taustamusiikin seasta, niiden kääntäminen päässä ja fyysinen reaktio vei aina noin 2 tahtia pitempään kuin muilla - very disasterous, very embarrassing.

Anonyymi kirjoitti...

CARISSIMA!
Tänään on syntymäpäiväsi ja Etelä-Ranskassahan sitä juhlitaan perinteisesti näin: Ensin muistellaan,kuinka kepeäliikkeinen ja nokkela Maija oli lapsena. Sitten ihaïllaan, kuinka vetreä ja säkenöivä hän on vielä 23-vuotiaanakin.
Lopuksi lähetetään mistraalituulen myötä Välimeren aaltoja pitkin GOOD VIBRATIONS (miel.kuutamossa)
kohti Maija Katariinaa Kataloniaan.
Baci e brindisi.
Zia zanzara

maiJa kirjoitti...

Rakas tia mia,
Suurkiitos onnitteluista.
Mahdan siis nayttaa oikein vetrean nuorekkaalta kun kiltisti vahennat vuoden laskuista..
En ole ihan varma itsekaan, mutta luulisin olevani nyt virallisesti 24v... :-O

Petons,
sisaisesti ikuinen 21-vuotias